Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

GAME OF THRONES: Ένα μαγευτικό "παιχνίδι" εξουσίας!

Δεδομένο 1ο: Δεν «κολλάω» εύκολα με τηλεοπτικές σειρές. Συνέβη μία φορά με το FRIENDS (η πρώτη… αγάπη και παντοτινή!), άντε και μια ακόμα με το HOW I MET YOUR MOTHER (αν και τους τελευταίους κύκλους τους είδα περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους, καθώς η σειρά είχε αρχίσει να ξεχειλώνει επικίνδυνα).

Δεδομένο 2ο: Εδώ και 4 χρόνια άκουγα διθυράμβους για το GAME OF THRONES κι όλοι με ρώταγαν αν το έχω δει. Κι όταν απαντούσα όχι, με κοιτούσαν έκπληκτοι, με την περιέργεια αποτυπωμένη στα βλέμματά τους.


Μέχρι την περασμένη Κυριακή (15/6) κάποια… αόρατη δύναμη με κρατούσε και δεν είχα προχωρήσει στο… απονενοημένο διάβημα. Τελικώς, το πρωί εκείνης της ημέρας το αποφάσισα. Έβαλα το πρώτο επεισόδιο του GAME OF THRONES να παίζει και… αυτό ήταν! Χθες, Δευτέρα 22 Ιουνίου, ολοκλήρωσα την θέαση και των 4 κύκλων που μέχρι τώρα έχουν γυριστεί. Σαράντα επεισόδια σε μία εβδομάδα! Όχι κι άσχημα έτσι;
Το παραδέχομαι, εθίστηκα!! Κι άντε τώρα να περιμένεις μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο για τον 5ο κύκλο…

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το GAME OF THRONES να ξεχωρίζει και να έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

Χωρίς να προχωρήσω σε spoilers (γνωρίζω από πρώτο χέρι -παθών βλέπετε- πόσο ενοχλητικό είναι να σου αποκαλύπτουν στοιχεία «κλειδί» της πλοκής, στερώντας σου όλη τη μαγεία), γι’ αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει και τις 4 seasons, θα προσπαθήσω να δώσω μερικές απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα.

Στοιχείο 1ο: Οι πρωταγωνιστές

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία μιας σειράς (ή ταινίας, ή θεατρικής παράστασης) παίζουν φυσικά οι πρωταγωνιστές. Ε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι παραγωγοί του GAME OF THRONES έκαναν… διάνα στις επιλογές τους. Όλοι οι ηθοποιοί, είναι ένας κι ένας, λες και προετοιμαζόντουσαν μια ολόκληρη ζωή για τους ρόλους που κλήθηκαν να παίξουν. Έχουν μπει για τα καλά στο «πετσί» των χαρακτήρων τους και αυτό περνάει στον θεατή, που, όπως συμβαίνει συνήθως, με κάποιους θα ταυτιστεί, κάποιους θα μισήσει, κάποιοι θα του περάσουν αδιάφοροι. Ακόμα και οι «δεύτεροι» χαρακτήρες να είστε σίγουροι πως έχουν αιτία ύπαρξης και μάλιστα πολλές φορές η παρουσία τους μπορεί ν’ αποδειχθεί καταλυτική για την εξέλιξη της πλοκής.  
Προσωπικά, αγαπημένοι μου ήρωες είναι ο Tyrion Lannister (Peter Dinklage), η Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) και ο Eddard 'Ned' Stark (Sean Bean).


Στοιχείο 2ο: Οι ανατροπές

Εδώ για μένα είναι όλο το ζουμί! Πάντα μου άρεσαν οι ταινίες, ή η σειρές που, για να το πω όσο πιο απλά γίνεται, δεν ήταν ποτέ τους αυτό που φαίνονταν. Και αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει το GAME OF THRONES, αυτό σίγουρα είναι οι συνεχείς ανατροπές, που πολλές φορές σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα! Και για μένα είναι κάτι παραπάνω από ευφυής η κίνηση των παραγωγών να μην αφήνουν τους πρωταγωνιστές να διαβάσουν τα βιβλία στα οποία βασίζεται η σειρά ("Α Song of Ice and Fire" του George R.R. Martin), προκειμένου να μην ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι τους περιμένει στη συνέχεια, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στις οθόνες μας να μοιάζει ακόμα πιο αληθοφανές.

Στοιχείο 3ο: Το «παιχνίδι» της εξουσίας

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, το GAME OF THRONES, δεν είναι παρά ένα «παιχνίδι» για το ποιος θ’ αποκτήσει τον έλεγχο του Westeros, ποιος θα κάτσει στον σιδερένιο θρόνο. Με άλλα λόγια ένα «παιχνίδι» εξουσίας. Και μπορεί σίγουρα να είναι απίστευτο το που μπορεί να φτάσει κάποιος για να πάρει, ή να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά είναι εξίσου ιντριγκαδόρικο. Όλες αυτές οι δολοπλοκίες και τα σχέδια που εξυφαίνονται, φαντάζουν από τη μία τόσο απωθητικά, αλλά από τη άλλη, έχουν τη «μαγεία» τους. Είναι ένα «μείγμα» απόλυτα επιτυχημένο…

Στοιχείο 4ο: Ο διακριτός διαχωρισμός βιβλίων-σειράς

Ναι, ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου εδώ. Ακόμα δεν έχω διαβάσει τα βιβλία στα οποία βασίζεται η σειρά (και δεν πρόκειται να το κάνω, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι seasons) και ο λόγος είναι απλός: Ένα από τα ατού της σειράς είναι οι ανατροπές, όπως προανέφερα. Αν όμως γνωρίζεις πάνω κάτω το τι θα γίνει στη συνέχεια, τότε όλο αυτό χάνεται. Ενώ παράλληλα αρχίζεις και γκρινιάζεις για κάθε στοιχείο που δεν μεταφέρθηκε πιστά από τις σελίδες, στην οθόνη. Και στο τέλος μένεις στο «δέντρο» και χάνεις το «δάσος».
ΟΚ, σίγουρα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο κοντινή απόδοση του κειμένου (γιατί αλλιώς θα μιλάγαμε για κάποιο άλλο έργο), αλλά πολλές φορές, κάποιες μικρο-αλλαγές, ή ηθελημένες παραλείψεις, οδηγούν σ’ ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα. Κι άλλωστε, διαφορετικές οι ανάγκες του κινηματογράφου, ή της τηλεόρασης, διαφορετικές της λογοτεχνίας. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να νιώθουμε μαγεμένοι και στη μία περίπτωση και στην άλλη (είμαι βέβαιος πως και τα βιβλία της σειράς, που μέχρι τώρα έχουν γραφτεί, θα είναι επίσης εξαιρετικά).

Αντί επιλόγου, απλά να θυμάστε πως: ALL MEN MUST DIE!!!!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο-Υ-Σ τίτλους αρχής της σειράς



1 σχόλιο:

  1. Να, λοιπόν, που βρέθηκε το πως κάποια βράδια καλοκαιριάτικα θα τα περνάμε, εκεί στην αυλή μας, στον Άγιο Λαυρέντιο.
    Περιμένω οδηγίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή